KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Schuim op de ontlasting

Mocht men tot de ontdekking zijn gekomen dat er zich op de net uitgescheiden fecaliën een hoopje schuim bevindt, dan kan dat weleens te maken hebben met het feit dat men een tijdje daaraan voorafgaand loperamidetabletjes heeft ingenomen. De smelttabletjes van het medicijn 'Imodium' kunnen namelijk schuimvorming op de ontlasting tot gevolg hebben. De Imodiumtabletjes worden door sommige mensen ingenomen die last hebben van acute of chronische diarree.

Als die bijwerking van dit medicijn zich bij u voordoet, zult u daaraan voorafgaand ook iets meer aandrang tot het uitscheiden van ontlasting hebben gehad. En de ontlasting komt er dan enigszins in de vorm van bubbels uit. Het schuim is dan in feite slijm wat zich op de inwendige darmwand heeft bevonden.

De extra aandrang tot het uitscheiden van ontlasting die men in die omstandigheden heeft, kan u een ervaring van incontinentie geven. Maar het betreft dan geen ongewild verlies van urine en/of van ontlasting, maar van schuim, ofwel darmslijm. De eerste oorzaak waaraan men moet denken wanneer men schuim op de ontlasting ziet liggen, is aan een te grote consumptie van suiker, of van vergelijkbare, zeer licht te verteren voedingsproducten.

Als mensen slijm op, of bij, de ontlasting hebben, is dat in het algemeen een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan dan wijzen op verschillende darmaandoeningen of darmklachten, van onschuldig tot ernstig. Zulke klachten heten alarmsignalen of alarmsymptomen. Ontstoken darmen kunnen ook gepaard gaan met bloederige ontlasting. En met lichte buikpijn.

Als dit alles zich voordoet zou men er eens mee naar de huisarts moeten gaan. Want dit is dan wel een afwijkende situatie. Het vóórkomen van schuimende ontlasting is dus ongewoon. Bij dit soort klachten is het zelfs verstandig om snel contact op te nemen met de huisarts. De genoemde alarmsignalen hoeven niet altijd te wijzen op een ernstige aandoening. Maar het is wel belangrijk om dit soort alarmsignalen met de huisarts te gaan bespreken. Ofwel met een een maag-darm-leverarts.